
De GevoeligHeidjes
Deze 220 woordkaarten gaan over gevoelens. (Er is nog een setje met 55 'basis'gevoelens apart verkrijgbaar)
Gevoelens komen en gaan, zonder dat we ze zelf kunnen kiezen.
Wat we wél kunnen kiezen, is hoe we erop reageren. Sommige gevoelens ervaren we als prettig, terwijl we andere juist lastig, vervelend of moeilijk vinden.
Vaak worden we één met onze emoties en zeggen we dingen als "Ik ben boos" of "Ik ben verdrietig." Door dit vaak te herhalen, kunnen we gaan geloven dat deze gevoelens ons definiëren, alsof ze karaktereigenschappen zijn. Dit kan ertoe leiden dat we ons gedrag aanpassen aan deze overtuigingen en voornamelijk boos of verdrietig gedrag vertonen.
Het is belangrijk om te beseffen dat gevoelens slechts tijdelijke bezoekers zijn. Ze komen en gaan, ze zijn er om ons iets te leren. Boosheid of spanning kan bijvoorbeeld aangeven dat iets echt belangrijk voor je is. De GevoeligHeidjes helpen je om je gevoelens te herkennen, te verwoorden, en te benoemen. Zo kun je ze onderzoeken, want wat komen ze je vertellen? Als je ze steeds beter leren begrijpt, kan je er op den duur ook anders mee omgaan. Met deze gevoelenskaarten krijg je de tools in handen om je gevoelens beter te leren kennen en ze te omarmen. Want ook hier geldt: onbekend maakt onbemind.
Waarom is het goed dat je je gevoelens goed kan benoemen?
Betere zelfkennis en zelfinzicht: Door je gevoelens goed te benoemen, krijg je meer inzicht in je eigen emoties en drijfveren. Dit helpt je om jezelf beter te begrijpen en bewust te worden van wat je werkelijk nodig hebt.
Verbeterde communicatie: Als je je gevoelens helder kunt verwoorden, wordt het gemakkelijker om met anderen te communiceren over wat je ervaart. Dit kan misverstanden verminderen en relaties versterken.
Effectievere emotionele regulatie: Het benoemen van je gevoelens helpt je om ze te erkennen en te verwerken, waardoor je beter in staat bent om je emoties te reguleren en op een gezonde manier te reageren.
Verhoogde empathie: Wanneer je je eigen gevoelens goed kunt benoemen, wordt het makkelijker om de emoties van anderen te herkennen en te begrijpen. Dit versterkt je empathie en je vermogen om met anderen mee te leven.
Betere besluitvorming: Als je je gevoelens kunt benoemen, kun je ze in context plaatsen en meenemen in je besluitvorming. Dit leidt tot weloverwogen keuzes die beter aansluiten bij je waarden en behoeften.
Opbouw van de 220 kaartjes in het doosje:
Bovenaan staat in het klein: "Ik voel me..." gevolgd door een basisgevoel.
In het midden staat in het groot een beschrijving van dat gevoel, meestal in de vorm van "Ik voel...". Soms staat hier "Ik voel me..." voor een betere verwoording van het gevoel.
Onderaan links zie je een aanduiding van de moeilijkheidsgraad (zoals ik het bedacht heb). Het zou kunnen dat jij inschat dat een woord bij een andere moeilijkheid hoort. Voel je dan vrij genoeg om dat dan ook daar te gebruiken.
Het is maar een manier van sorteren, en bij de EigenHeidjes werd dit door heel wat mensen 'gemist' ... vandaar dat er bij de nieuwe sets wel een aanduiding staat.
Onderaan rechts vind je een moeilijker woord dat verband houdt met het middelste gevoel. Dit is meestal een synoniem of een familie-woord. Als het anders is, staat er "Ik voel me..." bij. De kaartjes zijn ontworpen om herkenning te creëren, zowel voor jongere kinderen als voor mensen met een beperktere woordenschat. Ze bieden een eenvoudige manier om complexe emoties te verkennen en te bespreken.
Een persoonlijke noot: Tijdens het samenstellen van deze set merkte ik dat praten over gevoelens écht lastig kan zijn. (dat was niet echt iets nieuws maar het werd wel frappant) Woorden betekenen voor iedereen iets anders, zelfs binnen hetzelfde gezin. Dat is helemaal prima. De kaartjes zijn bedoeld om een startpunt te bieden voor een gesprek over emoties of om te onderzoeken wat je voelt. Als coach en niet als taalspecialist, heb ik de kaartjes zo samengesteld dat ze zowel toegankelijk als nuttig zijn. Soms voelt "Ik voel eenzaamheid" net iets anders dan "Ik voel me eenzaam". Deze nuances zijn belangrijk en kunnen helpen om meer afstand te nemen van het gevoel, wat soms precies is wat je nodig hebt.
Gebruik onze kaartjes om je klanten, jezelf of je kind te helpen met:
betere keuzes te maken door zich bewust te zijn van je emoties.
gevoelens te delen en te bespreken met anderen.
zelfkennis en emotionele intelligentie te vergroten.
Power in Numbers
30
Programs
50
Locations
200
Volunteers
Project Gallery
